Subota, 04 Veljača 2023
slika7.png
 
Naslovnica arrow Povijest

O nama
Vodstvo
Članovi
Povijest
Oprema
Vatrogasni dom
Natjecateljske ekipe
Rezultati s natjecanja
Preventiva
Što je preventiva
Naše aktivnosti u preventivi
Preventivno dežurstvo
Hidrantska mreža u selu
Poziv u pomoć - upute
U slučaju požara - upute
Tko je Online
zovite93
znakovi-baner
povijest
Inicijativa i osnivanje samog društva (1940.)
Daleke 1939. godine na ciglani "TURČIN" došlo je do inicijative naših radnika da se u našem malom selu osnuje DVD po uzoru na neka već osnovana dobrovoljna vatrogasna društva u okolici koja su tada već djelovala. Inicijativa osnutka DVD-a vezana je uz ime pokojnog Benčić Mirka i već slijedeće 1940. god. izabran je prvi Upravni odbor u slijedećem sastavu: 1. Benčić Mirko - predsjednik 2. Vitez Ignac - zapovjednik 3. Vitez Cvetko - tajnik 4. Bubnjarić Drago - blagajnik. Tako se 1940. godina uzima kao početak aktivnog djelovanja DVD-a u Donjem Knegincu.

Nabava prve vatrogasne šprice
Budući da je osnovno i glavno sredstvo svakog vatrogasnog društva "agregat" ili vatrogasna šprica, prišlo se nabavci iste. Nabavka šprice vezana je uz ime Prahić Božo - našeg mještanina koji je u ono vrijeme živio u Karlovcu. On je uz pomoć svoga strica nabavio za potrebe DVD-a prvu vatrogasnu špricu.

Izgradnja vatrogasnog doma (1946.)
Glavni pokretači, kao i nešto prije toga pri izgradnji kapelice, bili su Prahić Božo i njegov stric. Uglavnom, prvi dom u Zavrtnoj ulici izgradio se na dobrovoljnoj bazi, kako članova DVD-a, tako i žitelja cijeloga sela. Dom se gradio tijekom nekoliko godina, a u funkciju je stavljen 1946. godine. Nešto kasnije izgrađeno je i spremište. U domu su se održavali sastanci te zabave iz čijih se prihoda društvo financiralo. Godine 1969. dom je ustupljen, uz novčanu naknadu, trgovačkom poduzeću "ZARJA" iz Ormoža, a još i danas u obnovljenom izdanju služi kao skladište trgovini "KOBAL d.o.o.". Od te godine kao privremeno spremište koristile su se prostorije u društvenom domu "ZAGORAC". No nešto kasnije, u Zavrtnoj ulici na gmajni, izgrađeno je novo spremište i sala za sastanke, a glavni pokretači bili su Vitez Cvetko, Prahić Dragutin - Korla i Vitez Božidar.

Kupnja novog agregata - Magirus (1971. godište)
Sredinom 70-tih godina, točnije 1973., a uz pomoć ondašnjeg vatrogasnog saveza općine Varaždin, nabavljena je nova vatrogasna šprica marke  "MAGIRUS" 8/8. Oko toga su naročito bili zaslužni Prahić Dragutin - predsjednik, i Bubnjarić Viktor kao zapovjednik, a taj agregat uz pažljivo čuvanje i održavanje još i danas radi te služi svojoj svrsi.

Izgradnja novog spremišta i sale za sastanke (1975.)
Kako smo već prije spomenuli, neadekvatan prilaz i premalo spremište u društvenom domu "ZAGORAC" rezultirali su pokretanjem akcije za izgradnju novog spremišta i sale za sastanke na "gmajni" u Zavrtnoj ulici, koje je također izgrađeno na dobrovoljnoj bazi, a materijal za njegovu izgradnju uglavnom je nabavljen rušenjem stare zgrade u Varaždinu. Još jedanput treba spomenuti glavne pokretače: Prahić Dragutina - Korlu, Vitez Cvetka, Vitez Božidara, a i ostale mještane koji su sudjelovali u izgradnji. Dom je u funkciju stavljen 1975. godine, i nakon te godine DVD se više nije selio. Te prostorije ostale su u funkciji sve do današnjih dana i još se uvijek koriste. 

Nabava prvog vatrogasnog vozila - kombi IMV 1600 (1977. godište)
Krajem 70-tih godina već je dosta dobrovoljnih vatrogasnih društava imalo vatrogasna vozila, pa se tako i u našem društvu prišlo realizaciji nabavke jednog takvog vozila. Tadašnje rukovodstvo društva organiziralo je akciju dobrovoljnih priloga svih mještana sela i opet uz pomoć tadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Varaždin akcija je uspjela i DVD Donji Kneginec je 1977. godine dobio kombi vozilo marke IMV 1600.

Događaji iz novije povijesti (1980. – 2000.)
Ulaskom u 1980.-te godine DVD je imao sve nužne preduvjete za rad - vatrogasni dom, agregat i vozilo - pa je u tom razdoblju posvećena pažnja ostalim aktivnostima koje se tiču vatrogasnog društva. Sve aktivnosti u tom razdoblju tamo do 2000. godine vežu se uz ime Benčić Vlado, tadašnjeg predsjednika DVD-a. U to vrijeme dom je bio obnavljan, kupljena je oprema, vatrogasne ljestve, postavljen hidrant pokraj spremišta, kupljene radne i svečane odore i još mnogo toga. Aktivnosti su pretežno bile posvećene čišćenju bunara i provođenju protupožarne preventive, te uvježbavanju muške-A natjecateljske ekipe koja se pokazala vrlo uspješnom na vježbama i natjecanjima. Najvažniji događaj u tom razdoblju bilo je svečano obilježavanje 55. godišnjice DVD-a te posvećenje novog vatrogasnog barjaka 1995. godine. 

DVD nakon 2000.-te godine (2000. - 2010.)
Prekretnica u radu dogodila se 2000. godine, kada je izabran novi predsjednik Vuk Damir, a kompletno vodstvo i aktivnosti su preuzeli mladi ljudi, uz svu zahvalnost starijim vatrogascima koji su pomalo napuštali aktivnost. Temelje za to je postavio još 1996. godine tadašnji zapovjednik Mirko Keretić okupivši ekipu mladeži iz čijih su redova kasnije proizašli ljudi koji su danas u vodećoj strukturi DVD-a. Porast aktivnosti osjetio se kada je dužnost zapovjednika 2003. godine preuzeo Mihael Magdić. U tom periodu potrebno je istaknuti kako je tri godine djelovala i ženska A-ekipa, a u jednom trenutku i tri muške A-ekipe koje su sudjelovale na natjecanjima. U međuvremenu mladi članovi su vlastitim radom i doniranim materijalom obnovili kompletni interijer kancelarije i spremišta, a 2005. godine društvo je od Općine dobilo novije kombi vozilo VW Transporter ('98. godište). Kao okvirni presjek aktivnosti od 2000-te godine pa do 2009. govori podatak o odrađenih ukupno 50 intervencija. K tome dodajmo još i sudjelovanje na 70-tak natjecanja, gdje su osvojeni i brojni pehari.

 

Top!