Subota, 04 Veljača 2023
slika6.png
 
Naslovnica arrow O nama

O nama
Vodstvo
Članovi
Povijest
Oprema
Vatrogasni dom
Natjecateljske ekipe
Rezultati s natjecanja
Preventiva
Što je preventiva
Naše aktivnosti u preventivi
Preventivno dežurstvo
Hidrantska mreža u selu
Poziv u pomoć - upute
U slučaju požara - upute
Tko je Online
zovite93
znakovi-baner
O nama
zupanija Mjesto Donji Kneginec jedno je od naselja unutar općine Gornji Kneginec u varaždinskoj županiji, a nalazi se u nizinskom kraju, svega 7 kilometara udaljenom od grada Varaždina. Smješteno je između Poduzetničke zone "Kneginec", prometnog čvora Varaždin i autoceste Varaždin-Zagreb. Donji Kneginec ukupno ima oko 200 domaćinstava u kojima živi oko 760 stanovnika. Površinom i brojem stanovnika Donji Kneginec nalazi se na četvrtom mjestu od ukupno pet naselja općine Gornji Kneginec.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Kneginec dobrovoljna je, stručna, humanitarna, neprofitna i nestranačka udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u pogledu zaštite od požara. Društvo je osnovano 1940. godine kao udruga građana i djeluje u svojstvu pravne osobe, a sve u skladu sa Zakonom o udrugama, Zakonom o Vatrogastvu te Zakonom o zaštiti od požara.

Društvo je udruženo, uz četiri preostala DVD-a, u Vatrogasnu zajednicu općine Gornji Kneginec, koja pripada Vatrogasnoj zajednici Varaždinske županije, a županijska zajednica udružena je u najviši organizacijski oblik vatrogastva – Hrvatsku vatrogasnu zajednicu. Prema kategorizaciji sukladno intervencijskoj i operativnoj spremnosti DVD Donji Kneginec trenutno pripada vrsti postrojbe "D", a u općinskoj zajednici djeluju još DVD Kneginec Gornji koji je vrsta "B" i ujedno centralna postrojba u općini, zatim DVD Varaždinbreg (C), DVD Turčin (D) i DVD Lužan Biškupečki (D).

dom Sukladno kategoriji (D) vatrogasno društvo Donji Kneginec mora posjedovati minimum opreme koji određuje Pravilnik za društva te kategorije, pokrivati područje Donjeg Kneginca u provođenju preventivnih aktivnosti, a kod intervencija po potrebi uskočiti u pomoć centralnoj postrojbi DVD-a Kneginec Gornji na području cijele općine Gornji Kneginec.

Za obavljanje vatrogasne djelatnosti Društvo posjeduje vatrogasnu postrojbu od 10 operativnih članova, čemu se može pridodati i nekoliko pričuvnih, koji su osposobljeni za obavljanje vatrogasnih intervencija. Osim intervencija u DVD-u ima i puno drugih aktivnosti, kao što je preventiva (pregled hidrantske mreže, edukacija mještana itd.), održavanje opreme i vozila, društvene aktivnosti (druženja, sudjelovanja u manifestacijama), zatim treninzi ekipa i sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjima i još mnogo toga...

 

pdf  Obavijest temeljem Zakona o javnoj nabavi

 

Top!