Subota, 04 Veljača 2023
slika7.png
 
Naslovnica arrow Vatrogasni dom

O nama
Vodstvo
Članovi
Povijest
Oprema
Vatrogasni dom
Natjecateljske ekipe
Rezultati s natjecanja
Preventiva
Što je preventiva
Naše aktivnosti u preventivi
Preventivno dežurstvo
Hidrantska mreža u selu
Poziv u pomoć - upute
U slučaju požara - upute
Tko je Online
zovite93
znakovi-baner
vatrogasni dom
Prvi vatrogasni dom – kod kapelice
Prvi vatrogasni dom sagrađen je u Zavrtnoj ulici na zemljištu pokraj kapelice. Dom je izgrađen na dobrovoljnoj bazi kako članova DVD-a, tako i mještana cijelog sela. Prema tome bio je u vlasništvu svih mještana odnosno tadašnje Mjesne zajednice. Gradnja doma dimenzija 9 × 6.5 metara trajala je nekoliko godina, a dovršena je 1946. godine.
stari-dom
thmb_stari-domthmb_stari-dom
Koristio za razne potrebe građana, održavali su se sastanci, ali i zabave iz čijih se prihoda vatrogasno društvo financiralo. U rujnu 01.09.1969. godine dom je iznajmljen trgovini "Mercator Zarja" iz Ormoža (Slovenija) na period od deset godina. Po isteku najma prema odluci Mjesne zajednice vatrogasni dom je 11.01.1980. godine ustupljen trgovini "Mercator Zarja" uz novčanu naknadu.

Privremene prostorije – Društveni dom "Zagorac"
S obzirom da je 1969. godine stari vatrogasni dom iznajmljen trgovini "Zarja", od te godine vatrogasci su preselili u prostorije Društvenog doma "Zagorac" u vlasništvu istoimenog nogometnog kluba. Navedene prostorije koristile su se kroz kompletno razdoblje sve do izgradnje novog spremišta na gmajni 1975. godine.

Današnje vatrogasno spremište – na gmajni
Zbog neadekvatnog prilaza (udaljenog s glavne ceste) i premalog spremišta u prostorijama "Zagorac" krenulo se u projekt izgradnje novog vatrogasnog doma. Tako je novi vatrogasni dom izgrađen 1975. godine na lokaciji nešto dalje od prvog doma – u Zavrtnoj ulici na tzv. gmajni.

dom

Dimenzije doma su 8 × 6.5 metara, a sastoji se od jedne kancelarijske prostorije za sastanke, te spremišta za vozilo i opremu. Također je izgrađen na dobrovoljnoj bazi, a materijal za njegovu izgradnju uglavnom je nabavljen rušenjem stare zgrade u Varaždinu.

thmb_kancelarijathmb_spremiste

Te prostorije ostale su u korištenju sve do danas. Današnji članovi DVD-a u dva navrata obnovili su unutrašnjost doma, i to prvo kancelarijsku prostoriju 2000. godine, a nešto kasnije 2005. godine i unutrašnjost spremišta.

 

Top!