Subota, 04 Veljača 2023
slika9.png
 
Naslovnica arrow Što je preventiva

O nama
Vodstvo
Članovi
Povijest
Oprema
Vatrogasni dom
Natjecateljske ekipe
Rezultati s natjecanja
Preventiva
Što je preventiva
Naše aktivnosti u preventivi
Preventivno dežurstvo
Hidrantska mreža u selu
Poziv u pomoć - upute
U slučaju požara - upute
Tko je Online
zovite93
znakovi-baner
ŠTO JE VATROGASNA PREVENTIVA
preventivaVatrogasna preventiva je poduzimanje preventivnih mjera zaštite od požara, a to predstavlja skup mjera i radnji koje čovjek treba poduzeti kako bi spriječio nastanak požara ili sveo požarne opasnosti na najmanju moguću mjeru. Ovo vrlo ilustrativno prikazuje narodna uzrečica: "Bolje spriječiti, nego liječiti".

Najbolja zaštita od požara je vatrogasna preventiva, pri čemu se utroše znatno manja financijska sredstava, nego što bi bile kasnije eventualne štete od požara. No, nemoguće je spriječiti apsolutno sve požare, stoga za takve slučajeve vatrogasne postrojbe moraju biti spremne da u najkraćem roku interveniraju, ugase požar te minimiziraju štetu koliko god je to moguće.

Kompletna zaštita od požara sastoji se, dakle od operative (gašenje požara) i preventive (spriječavanje nastanka požara), a obje djelatnosti međusobno se nadopunjuju i čine jednu skladnu cjelinu. Vatrogascima je dužnost obavljati obje djelatnosti, ali na uspješnost preventive najviše utječu građani-civili. Zadaća samih građana je provođenje vatrogasne preventive u smislu poštivanja protupožarnih propisa pri gradnji građevina i instalacija, ali i pridržavanja svih savjeta u postupanju sa zapaljivim i potencijalno opasnim tvarima.

Prema statistikama osnovni način izazivanja požara je ljudski nehat i nepažnja, i u godišnjim statistikama rijetko se spušta ispod 80 %. Među značajne i često isticane načine izazivanja požara ubrajaju se namjerno izazivanje požara, ali i dječja igra.

Svatko od nas može i mora pažljivim i odgovornim ponašanjem spriječiti da do požara uopće i dođe, a ako se ovaj ipak pojavi, uz odgovarajuće mjere opreza pogasiti početni požar pomoću raspoloživih priručnih sredstava. Jer načelno vrijedi sljedeće zlatno pravilo vatrogastva: "Većina požara u prvoj minuti gasi se čašom vode. U drugoj minuti je potrebna posuda vode i pomoć druge osobe, a već u trećoj minuti potrebna je organizirana i uvježbana vatrogasna postrojba".

 

Top!