Četvrtak, 23 Oľujak 2023
slika5.png
 
Naslovnica arrow Općenito arrow Pregled 2012. godine - ukratko

O nama
Vodstvo
Članovi
Povijest
Oprema
Vatrogasni dom
Natjecateljske ekipe
Rezultati s natjecanja
Preventiva
Što je preventiva
Naše aktivnosti u preventivi
Preventivno dežurstvo
Hidrantska mreža u selu
Poziv u pomoć - upute
U slučaju požara - upute
Tko je Online
zovite93
znakovi-baner
Pregled 2012. godine - ukratko
Utorak, 25 Prosinac 2012
radovi Iako je kalendarska godina vatrogasnog društva svake godine ispunjena mnoštvom ponavljajućih aktivnosti koje se moraju provoditi kako bi vatrogasno društvo opravdalo svoje postojanje, stalno se javlja poneki događaj koji zauzima centralno mjesto u radu. Prijašnjih godina to je bilo npr. omasovljavanje društva, kupnja novog vozila, obilježavanje 70. obljetnice, županijsko natjecanje, nabava vatrogasne opreme, no ovog puta centralni događaj bio je priprema i nastup muške A ekipe-1 na VI. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske u Zadru 29. rujna.

Od ostalih aktivnosti valja spomenuti da nakon što smo održali vlastitu sjednicu Skupštine, naši članovi predstavljali su DVD Donji Kneginec na ukupno 11 Skupština naših prijateljskih udruga i DVD-a s kojima surađujemo. Osim toga naša delegacija početkom kolovoza vratila je posjet DVD-u Ljubeščica odazivom na njihovu 80. obljetnicu osnutka. Zimski dio tradicionalno je iskorišten za napredovanje kadrova pa je tako 5 članova položilo ispit za zvanje vatrogasac 1. klase, 1 član za dočasnika 1. klase, te 2 člana za časnika 1. klase, čime je znanje postojećih kadrova dignuto za jednu razinu više. Kako je na našoj Skupštini usvojen novi Statut DVD-a (temeljni akt Društva) isti je ovjeren kod Ureda Državne uprave Varaždinske županije upisom promjena u Registar Udruga. Nažalost ove godine zauvijek nas je napustio jedini živući utemeljitelj DVD-a g. Cvjetko Vitez, koji je dugi niz godina bio istaknuti dužnosnik i operativac te jedan od najstarijih mještana Donjeg Kneginca i općine. Umro je u 98. godini života, a naši članovi odali su mu posebnu počast na posljednjem ispraćaju. Preventivne aktivnosti odrađene su standardno u svibnju (mjesecu zaštite od požara), kada je podijeljeno ukupno 210 letaka po kućanstvima sa savjetima o sprječavanju nastanka požara. Sudjelovali smo na obilježavanju dana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca mimohodom na svetu misu kod pila u Turčinu, a nakon toga karavanom vatrogasnih vozila kroz cijelu općinu. Hidrantska mreža pregledana je u Donjem Knegincu, ali i u dijelu Turčina s obzirom da je DVD Turčin neaktivan pa su preostala Društva podijelila zadaću da pokriju njihov teren. Zapisnik s popisom neispravnih hidranata predan je na Vatrogasnu zajednicu koja to prosljeđuje Varkomu za otklanjanje kvarova. I ove godine sudjelovali smo u počasnoj straži Isusovog groba za Uskrs, zatim u hodočašću hrvatskih vatrogasaca u svetište Marije Bistrice, a isto tako članovi Društva sudjelovali su na misi i procesiji za blagdan Tijelova u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene. Na proštenju za blagdan Srca Isusova organizirali smo i prigodnu prodaju pića po pristupačnim cijenama, gdje su članovi svojim dobrovoljnim radom pomogli zaslužiti koju kunu za svoj DVD.

Operativni član kojemu je isteklo liječničko uvjerenje poslan je na novi pregled, a ujedno je ove godine bio i prvi vatrogasac DVD-a Donji Kneginec koji je sudjelovao na dislokaciji na priobalju i to u Dubrovniku u razdoblju od 06. do 20. rujna 2012. Na Dan neovisnosti, na trgu vlč. Zvonimira Rabuzina kod župne crkve, delegacija DVD-a učestvovala je svečanom otkrivanju spomenika sedmorici poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Općine Gornji Kneginec.

Za normalno odvijanje svih ovih aktivnosti održano je ukupno 5 sjednica Upravnog odbora, 4 sastanka s članovima Društva te 6 sastanaka s natjecateljskim ekipama i interventnom postrojbom. Mnogo vremena utrošeno je na sortiranje papira i knjiga koje se uredno vode (pošta, arhiva, intervencije, natjecanja, financijske knjige, matična knjiga članova Društva, popis opreme i inventara itd.). Tu je i redovito održavanje prostorija, okoliša doma, vatrogasne opreme i vozila, kao i redovan servis te registracija kombi vozila itd. Velik broj sati utrošen je i na male radne akcije: slaganje dodatnih polica i nosača za novu opremu, dovoz zemlje te uređenje travnate površine uz vatrogasni dom na dječjem igralištu, betonaža oko hidranta...

VATROGASNA OPREMA

Nabavljen je značajan dio vatrogasne opreme početkom godine: kacige Compacta (10 kom), opasači (3 kom), karabineri za opasač (6 kom), čizme Brandbull (5 pari), naprtnjače (3 kom), metlanice (3 kom), penjačko uže (1 kom), tlačna cijev B (2 kom), prelaznica 110/75 (1 kom) , prelaznica 75/52 (1 kom), slijepa spojnica 110 (1 kom), uže za usisni vod (2 kom), čaklja s drškom (1 kom) te sjekirica s futrolom (2 kom). Uz to servisirana su i tri aparata za početno gašenje požara prahom (S).

Krajem godine kupljena su tri kompleta zaštitne vatrogasne odjeće, čime uz dva postojeća sada posjedujemo zakonom propisanu odjeću tek za pola interventne postrojbe. No za razliku kada nismo imali ništa i ovo je puno, a za koju godinu nadamo se da ćemo uspjeti popuniti do 10 potrebnih odijela. Osim toga kupljena je i svjetiljka potrebna za rad u noćnim uvjetima, a zbog veće sigurnosti u zimskim uvjetima za kombi vozilo su kupljene dvije zimske gume za pogonske kotače. Sva nova oprema označena je inicijalima našeg DVD-a tako da se ne može zagubiti kod korištenja.

INTERVENCIJE

U temeljnoj vatrogasnoj aktivnosti odnosno intervencijama odrađeno je ukupno 20 intervencija, koje se od ove godine statistički razdvajaju na požarne/hitne intervencije i ostale aktivnosti vatrogasne postrojbe. Požarnih intervencija bilo je ukupno 12, i to požar građevine – 1, te požari otvorenog prostora – 11. Sve zajedno trajale su 14 sati, dok su članovi ukupno utrošili 47 radnih sati. Ostalih aktivnosti je bilo ukupno 8 , i to preventivno osiguranje - 4, prijevoz osoba i imovine – 3, te ispumpavanje izvora vode – 1. Sve zajedno ove aktivnosti trajale su 42 sata, dok su članovi ukupno utrošili 89 radnih sati. Sveukupno za 20 intervencija to čini 136 radnih sati. U odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 27 intervencija ove godine ih je bilo manje, ali i dalje iznad prosjeka. U Donjem Knegincu ovog puta nije bilo niti jednog požara.

  Vrsta intervencije
Datum
Sat
Lokacija
 1.  požar otvorenog prostora  19.01.  16.05h  Glavić, podno Restorana Rasadnik (suho raslinje)
 2.  požar otvorenog prostora  05.03.  14:04h  Školska 12, Gornji Kneginec (suha trava)
 3.  požar otvorenog prostora  06.03.  16:23h  Varaždinbreg, Dugi Vrh BB (suho raslinje)
 4.  požar otvorenog prostora  10.03.  19:29h  šikara u Brezju kraj nadvožnjaka (zaobilaznica)
 5.  požar otvorenog prostora  17.03.  16:31h  Turčin, Augusta Šenoe (šikara i suha trava)
 6.  požar otvorenog prostora  18.03.  15:22h  Varaždinbreg, Banjšćina 234D (voćnjak, šikara)
 7.  požar otvorenog prostora  21.03.  10:55h  Gornji Kučan, Staromlinska 84 (trava)
 8.  požar otvorenog prostora  28.03.  13:59h  Varaždinbreg, Glavić bb (suha trava)
 9.  požar otvorenog prostora  03.04.  16:36h  Turčin, Augusta Šenoe 57 (čempresi u dvorištu kuće)
 10.  požar otvorenog prostora  07.09.  12:37h  Turčin, ispod nadvožnjaka (raslinje uz voćnjak)
 11.  požar stambenog objekta
 25.09.  02:26h  Mali Vrh 391, Solarov put (stambena kuća)
 12.  požar otvorenog prostora  05.10.  19:38h  Toplička 176D, kraj OŠ (suha trava)

Kao što je vidljivo ove godine prevladavali su požari suhe trave, grmlja i niskog raslinja, koji nisu prouzročili veću štetu zahvaljujući brzim intervencijama čime je spriječeno širenje požara na okolne voćnjake, vinograde, vikendice i druge objekte.

Od 8 ostalih aktivnosti valja izdvojiti osiguranje fašničke povorke dječjeg vrtića Bubamara, osiguranje križnog puta župe Kneginec po ulicama općine, prijevoz i pratnja župe Kneginec na pješačko hodočašće u Mariju Bistricu, osiguranje predstave „Skupština“ u dvorani OŠ, ispumpavanje bunara, te dežurstvo na groblju za dan Svih Svetih.

NATJECANJA

Za razliku od prošlogodišnjih 13 nastupa ove godine brojka od 7 nastupa nešto je manja zbog veće zauzetosti članova, ali je zato kvaliteta povećana što je i vidljivo po osvojena 4 pehara + prijelazni pehar u 4 nastupa muške A ekipe-1 na lokalnim natjecanjima: u Svetom Đurđu (1. mjesto), Zbelavi (3. mjesto), Donjoj Voći (2. mjesto) te Tužnom (2. mjesto). Tijekom godine na uvježbavanje obiju muških A ekipa utrošeno je 56 dana za treninge, i to ekipa-1 je održala 35 vježbi, a ekipa-2 ukupno 21 vježbu

Ekipa-2 nastupila je na natjecanju u Gornjem Kučanu (9. mjesto), te Zbelavi (12. mjesto), no za njih uz još malo iskustva tek slijede vrhunski rezultati.

Na kraju vratimo se temi s uvoda – Državno natjecanje u Zadru obilježilo je godinu i ostat će posebno zapamćeno u povijesti našeg DVD-a. Put nije bio nimalo lak. Od oko 1.800 DVD-ova koliko ih djeluje u Hrvatskoj uspjeli smo ući u krug 64 ekipe u muškoj A kategoriji koje su stekle pravo nastupa. To pravo opet nismo stekli direktno na županijskom već kroz dodatne kvalifikacije kao 3. od osam dodatnih ekipa iz cijele Hrvatske i to zahvaljujući vrlo kvalitetnoj vježbi od 34 sekunde. Kroz pripreme pratile su nas mnoge teškoće, no na sreću uspjeli smo sve savladati te postići odličan rezultat za prvi nastup na državnom. Vježbu spajanja vatrogasne opreme izveli su za 35 sekundi bez greške, a štafetnu utrku na 400 metara s dvije prepreke (greda 6m i zid 1.50m) za 58 sekundi. To je bilo dovoljno za 15. mjesto od ukupno 64 ekipe u seniorskoj muškoj A kategoriji koja je u Hrvatskoj najbrojnija te ima najjaču konkurenciju. Nakon cjelogodišnjih priprema, truda, odricanja, te svih poteškoća u konačnici dečki su se vratili kući sretni i zadovoljni jer su proveli tri prekrasna dana u Zadru te na najbolji mogući način predstavljali naš Donji Kneginec, Općinu i Varaždinsku županiju. Od 7 varaždinskih ekipa u toj kategoriji po uspjehu su bili 3. ekipa. Moglo je možda i mrvicu bolje, ali isto tako u toj brzini (gdje je bitna mirnoća i preciznost) moguća je i greška koja može baciti daleko u poretku, tako da je sve na kraju ispalo sjajno. 

ZAHVALA

Financijska situacija posljednje dvije godine je relativno stabilna što omogućuje da se osnovni troškovi redovito podmiruju, a uspijevamo kupiti i određeni dio potrebne vatrogasne opreme. No, to je još uvijek nedovoljno da se zadovolje baš sve potrebe. Iz tog razloga pokušali smo prikupiti neka sredstva prodajom pića za Srce Isusovo, ali isto tako i traženjem sponzora, pogotovo zbog dodatnih troškova državnog u Zadru.

Ovim putem DVD Donji Kneginec posebno se zahvaljuje svim sponzorima koji su na bilo koji način pomogli sudjelovanje na državnom natjecanju, a to su: TTI d.o.o. servis i prodaja DAF, Proton d.o.o., Šilec d.o.o. benzinska postaja, Klesarstvo Habdija, Knekom d.o.o., Furjan Ekonomik d.o.o., Mirano d.o.o. i Trgovina Lexi 2.

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Zadnja Promjena ( Subota, 29 Prosinac 2012 )
 

Top!